Môžete však opísať rozdiely medzi pramenitou a minerálnou vodou?
Pramenitá voda
- Pochádza z chráneného podzemného zdroja
- Je vhodný na trvalé a priame použitie deťmi i dospelými
- Vďaka vyváženému pomeru minerálov je najvhodnejšou voľbou pre pravidelnú konzumáciu.
- Nemôže byť chemicky ošetrený, je povolená iba filtrácia a prevzdušňovanie
Prírodná minerálna voda
- Obsahuje charakteristické množstvo solí, minerálov a stopových prvkov, čo sa odráža v jeho chuti a aróme
- Môže pochádzať iba z prísne chráneného podzemného zdroja
- Môže byť upravovaný iba vyššie uvedenými fyzikálnymi metódami a za určitých podmienok sa do neho nemôžu pridávať žiadne iné látky okrem oxidu uhličitého
- Podľa legislatívy sa delí na skupiny podľa celkovej mineralizácie, obsahu rozpustených látok
Vedeli ste, že voda je ako iné nápoje?
Každý je vhodný na inú príležitosť. Vo všeobecnosti platí, že voda by mala mať rovnakú alebo len o niečo vyššiu alebo nižšiu intenzitu ako víno a jedlo, s ktorým sa podáva. Ľahké vína a jedlá budú vyžadovať vody podobného charakteru - t.j. nízkomineralizované, neperlivé alebo ľahko perlivé vody. Silné jedlá a vína dokážu tolerovať ešte silnejšie a vysoko perlivé vody. Koniec koncov, správne zvolená voda môže zlepšiť akékoľvek víno alebo jedlo.
Ako teda skombinovať vodu a jedlo?
Predjedlo a aperitív
Voda by mala privítať hosťa v reštaurácii a podávať pred aperitívom. Hosť musí predovšetkým uhasiť smäd. Môžeme podávať vodu mierne vychladenú na 8-10°C v závislosti od ročného obdobia a prípadne aj mierne perlivú vodu. Vyberáme si vodu s nízkou mineralizáciou, aby ľahké vína alebo jedlá podávané neskôr nevyzerali matne.
Odporúčame: Paradajky nesýtené, Evian alebo Korunní
Hlavný chod
Pri ostatných chodoch by sme mohli zapôsobiť na našich hostí odporúčaním nielen iného vína, ale aj iného typu vody pre každý chod. Ak sa chystáme podávať víno k jedlu, výber vody bude závisieť od vína. Postupujeme od stále nízkomineralizovaných vôd k vodám s najvyšším obsahom CO2 a minerálov. K hlavnému chodu vyberáme ľahko perlivú vodu a perlivú vodu.
Odporúčame: Paradajka jemne sýtená alebo sýtená, Korunní alebo Evian Sferling
Dezert
Vyberáme vodu pre dezert podľa jeho charakteru a toho, čo chceme zdôrazniť. Ak chceme zachovať sladkosť chuti, podávame neperlivú vodu s nízkym pH. Ak chceme vytvoriť kontrast napríklad k čokoládovému dezertu, podávame jemne perlivú vodu.
Odporúčame: Paradajka nesýtená alebo ľahko sýtená alebo Evian
Káva a digestív
Na samom závere, po podávaní kávy a digestívu (alebo namiesto digestívu pre zákazníkov, ktorí nepijú alkohol) je vhodné podávať vysoko mineralizované vody - dokonca aj minerálne vody a vody s vysokým obsahom CO2.
Odporúčame: Radenska Kreljevi Vrelec alebo Rajec Carbonated
A aké sú základné pravidlá podávania vody s vínom alebo jedlom?
- Voda, ktorá sa má podávať, by mala mať teplotu 8-12 °C.
- Voda podávaná s vínom by mala byť vždy teplejšia.
- Nikdy nepridávame ľad do vody!
- Nepridávame ani plátky citróna.
- Nikdy nemiešajte neperlivú vodu s perlivou vodou.






